Zelfvertrouwen

” Ik baal zo van mijn tanden. De kleur is niet mooi,  vooral mijn hoektanden lijken geler en mijn tanden zijn schots en scheef”. “En dat is echt een probleem want morgen heb ik een date, dus ik zou heel graag wittere tanden hebben, kan jij me daarbij helpen?”

Aldus cliënt H. toen hij mij vanmorgen belde om een afspraak te maken. En hiermee is cliënt H. geen uitzondering. Ik hoor dit bijna dagelijks. Mensen die balen van hun geler, of soms grijzer  wordende tanden. Gele tanden zijn gewoon niet geliefd, het wordt als smoezelig ervaren, als vies, niet fris en vul maar in wat van toepassing is. Het droombeeld voor velen is witte tanden. En dus, zijn gelere tanden niet gewenst 

Het is eigenlijk net als een puistje in je gezicht...

We kennen allemaal wel die momenten dat je een belangrijke afspraak hebt, een date, een sollicitatie, een bruiloft, je ontmoet je schoonouders voor het eerst, of iets dergelijks, waarbij het belangrijk is dat je er op je allerbest uitziet. Die eerste indruk is vaak allesbepalend. En als je dan  een puistje in je gezicht hebt of gelere tanden, dan kan dat vaak onzeker maken.  Herkenbaar?    Veel mensen schamen zich voor hun gebit. Ze lachen met hun hand voor de mond, draaien hun hoofd weg als ze praten of lachen. Kortom, voelen zich alles behalve zeker. 

Een mooi, verzorgd gebit kan bijdragen aan je zelfvertrouwen

Uit onderzoek is gebleken dat een mooi verzorgd gebit kan bijdragen aan je zelfvertrouwen. Helemaal niet gek, als je er zo over nadenkt. Zeker als je het beeld in je achterhoofd houdt wat ik hierboven schetste.  Je uiterlijk kan maken dat je je of zeker voelt of helemaal niet. Hieraan zijn veel zaken debet, internet, influencers, films en series en dat soort zaken. Mensen met een gebit uit een tandpastareclame hebben sneller een baan, zijn vaak meer succesvol en schijnen meer inkomen te hebben, in vergelijking met iemand die geen parelwitte, kaarsrechte tanden heeft.  Val jij nou in die laatste categorie, dan heb ik heel goed nieuws voor je. 

Dat je hoektanden geler zijn, is helemaal niet raar, juist heel normaal! Dit is bij iedereen zo. De kleur van je tanden wordt namelijk bepaald door het dentine, dat is de laag onder je glazuur. Daarom kan je die gele kleur ook niet van je tanden poetsen. Zoals ik al zei, gelere hoektanden zijn normaal. Je hoektanden hebben de langste wortel en daarom zijn ze geler dan de rest van je tanden. Tandglazuur vangt heel wat verkleuring op. Dit is in mijn praktijk meestal gemakkelijk te verwijderen. Denk aan aanslag van koffie, thee, roken, gekruid eten, fruit, wijn… Als je rookt, is de eerste tip een inkopper die je al voelt aankomen: stop met roken en vraag hierbij de hulp van je huisarts. Je hebt dan namelijk een 4x hogere kans op slagen dan wanneer je zelf gaat proberen te stoppen, is gebleken uit onderzoek. Heb je gele randjes tussen je tanden? Dat zou best eens tandsteen kunnen zijn. En tandsteen is voor mij als mondhygiënist gemakkelijk te verwijderen. En daar blijft het niet bij, want als je er dan toch bent, leer ik je gelijk hoe je het voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen luidt het welbekende spreekwoord.

Als je internet moet geloven zijn er diverse middeltjes en tandpasta’s die je zouden helpen om je tanden in de gewenste witte kleur te krijgen. Maar, pas hier mee op, want het niet altijd zonder (blijvende) schade. Laat je goed informeren over de mogelijkheden door iemand die daarvoor geleerd heeft, dus een mondhygiënist of tandarts. 

Mijn tips voor wittere tanden

Bundelde ik onlangs in een e-book, hier ook op de site te vinden in de shop. De meeste aanslag/verkleuring op je gebit is in de praktijk makkelijk te verwijderen. Het resultaat is dat jouw gebit weer aanslag-, tandsteen- en plaquevrij is en soms wel tot 1 a 2 tinten lichter.  Zodat je weer zelfverzekerd kan lachen, met een mooi verzorgd gebit naar die belangrijke afspraak kan. Kortom, de beste versie van jezelf kan zijn.  

Vind je dat je tanden te geel zijn en wil je weten wat hieraan te doen is? Check dan mijn e-book of stuur een mail met je vraag

Geef een reactie