Vitamine C ook belangrijk voor je mond?

Reken maar van yes!  Bacteriën in tandplaque kunnen zorgen voor tandvleesontsteking. Uit onderzoek weten we dat als je rookt,  je ontvankelijker, gevoeliger, bent om een tandvleesontsteking te ontwikkelen. Maar ook bij ouderen komt tandvleesontsteking vaak voor, omdat zij vaak niet tussen de tanden reinigen en poetsen met een handtandenborstel. Dat was vroeger nou eenmaal zo. … 

De oorzaak van tandvleesontsteking bestaat uit meerdere factoren zoals bijvoorbeeld erfelijkheid, roken (dus lifestyle) en ook uit een overmaat aan ziekmakende bacteriën in plaque.  Tandvleesontsteking heb je in twee soorten: de lichte/matige tandvleesontsteking, die noemen we gingivitis en je hebt de ernstige variant, die noemen we parodontitis. 

Vitamine C is een belangrijke anti-oxidant voor ons immuunsysteem. Onderzoekers vond het interessant om te  onderzoeken wat de werking hiervan op ontstoken tandvlees is.  Van vitamine C is bekend dat het het natuurlijk genezingsproces verbetert en vitamine C is, zoals gezegd, een krachtig anti-oxidant die beschermt tegen ontstekingsprocessen.   Vitamine C zit onder andere in kiwi, paprika, sinaasappels, diverse groenten en vette vis.

 

Een van de eigenschappen van vitamine C is dat het zorgt voor collageenaanmaak. Niet alleen je huid bestaat uit collageen, ook je tandvlees! En dat is goed nieuws wat dat zou betekenen dat je met goede voeding met voldoende vitamines je immuunsysteem ondersteunt. Maar, let wel, als je rookt heb je er minder profijt van. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat stoffen in rookwaar vitamine C vernietigen. Je zal dus meer vitamine C moeten binnenkrijgen dan een niet roker om hetzelfde effect te hebben. 

Wil je je voeding gaan aanvullen met supplementen? Doe dit dan altijd in overleg met een arts, zeker wanneer er aandoeningen zijn en/of medicatie genomen wordt. Zo zijn er fruitsoorten die je dan beter kan laten staan.  Dus voor de zekerheid: overleg altijd met je (huis)arts! 

 

Wil je meer over weten over de relatie tussen vitamines en je mondgezondheid? Stuur me dan gerust een berichtje! 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie