Tandsteen zit in de familie….

Tandsteen zit in de familie, in mijn speeksel, het hoort er bij, de tandarts zegt dat ik er niets aan kan doen……  Bloedend tandvlees heb ik al jaaaaaaren…. Herkenbaar?

Ik hoor het vaak en het is een hardnekkig fabel. Tandsteen is niets anders dan verharde tandplaque. Heb je dus ergens tandsteen, dan heb je op die plek tandplaque onvoldoende weggehaald. Het kan zijn dat het middel wat je daarvoor gebruikt voor jouw mond niet het juiste is,  of dat je het niet op de juiste manier gebruikt. Het kan ook zijn dat je te snel poetst, onvoldoende vaak poetst en/of te weinig tussen je tanden reinigt. 

Chronisch ontstoken tandvlees

Tandvlees onder het tandsteen is altijd ontstoken. In tandsteen zitten, net als in tandplaque, bacteriën, afvalstoffen van bacteriën en voedingsresten. 

Hoe zit dat dan met speeksel? Vroeger zeiden tandartsen dat tandsteen in je speeksel zit. Alles in de tandheelkunde wordt eindeloos wetenschappelijk onderzocht en inmiddels weten we dat tandsteen gewoon verharde tandplaque is. Wel kan het zo zijn dat er een enzym in je speeksel zit dat de vorming van aanwezig tandplaque naar tandsteen versnelt, maar…. geen plaque, dan ook geen tandsteen! 

Helemaal tandsteenvrij zijn dat is haast onmogelijk maar je kan het zelf wel tot een minimum beperken.

Anti-tandsteen advies

2x per dag poetsen, liefst elektrisch, en elke dag tussen je tanden en kiezen reinigen met een houten tandenstoker of rager.  Flossdraad doet niets voor je tandvlees, dus dat gebruik je beter niet. 

En uiteraard, ga regelmatig naar de mondhygiënist om je mond in topconditie te houden!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie