Zit tandsteen ook in jouw familie?

Dit hoor ik zo vaak als ik mensen vertel dat er tandsteen in hun mond aanwezig is. ‘Oh ja, dat heb ik al jaaaaaren’ of ‘ja, dat zit in de familie’, of deze: ‘daar kan ik niets aan doen want de tandarts zegt dat dit in mijn speeksel zit’. Dus tijd om duidelijk te maken wat tandsteen nou eigenlijk is en dat je er wel degelijk iets aan kan doen!

Tandsteen is niets anders dan verkalkte, hard geworden tandplaque.
Onder invloed van het speeksel kan het aanwezige tandplaque, dus plaque wat niet goed is weggehaald, hard worden en dat kan al met 48 uur. Dan noemen we het tandsteen.

Plaque is zacht en dat kan je dus makkelijk zelf weghalen door te poetsen, ragen of stoken. Maar als het hard wordt lukt het niet meer om het zelf weg te halen, dan kan tandsteen alleen nog worden verwijderd door middel van een professionele gebitsreiniging.

Het kan zijn dat bepaalde enzymen in je speeksel er voor zorgen dat de aanwezige tandplaque eerder verkalkt tot tandsteen. Echter, tandsteen is verharde tandplaque dus zonder tandplaque is er geen tandsteen. Met andere woorden: een adequate plaque verwijdering maakt dat je minder tot geen tandsteen hebt ongeacht die enzymen in je speeksel.

Adequate plaque verwijdering

Plaque dagelijks verwijderen is belangrijk omdat plaque voor een tandsteen zorgt, maar ook voor gaatjes, tandvleesontsteking, slechte adem en verkleuringen op je tanden.

Het advies is om 2 x daags elektrisch te poetsen ( ik adviseer de oral b vanaf 8800 rotaties p/m), en om 1 x daags tussen de tanden en kiezen te reinigen met een stoker of een rager. Tussen je tanden ontstaat namelijk een tandvleesontsteking en de tandenborstel komt niet tussen je tanden dus aanvullende dagelijkse reiniging is belangrijk als je een gezonde mond wil hebben en houden.

Als je dagelijks goed alle plaque wil verwijderen betekent dit aandacht bij het poetsen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat als je met een handborstel poetst, je gemiddeld na ca. 42 seconden denkt dat je al 2 minuten aan het poetsen bent. Je denkt klaar te zijn terwijl in werkelijkheid er nog een heleboel plaque in je mond achterblijft, wat op den duur verkalkt tot tandsteen. Het tandvlees waar het tandsteen aanwezig is, is bijna altijd ontstoken.

Dus elektrisch gaan poetsen is een eerste tip. Een tweede is dagelijks tussen je tanden en kiezen gaan reinigen (vraag je mondhygiënist wat voor jou het beste middel is), en een derde tip is langzaam poetsen en per tand/kies, langzaam meedraaien met de vorm van je tanden ca. 4-5 tellen. Is dat lang? Ja. Dat is zeker lang maar ook heel effectief en daarmee spaar je aan de andere kant weer kosten uit. Hoe gezonder je mond, hoe minder tijd je bij een mondhygiënist in de stoel zit!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie