Tandsteen door koffie?

Ze liet me een plaatje zien van een dame met een tandpastagebit: Parelwit en glimmend. “dat wil ik ook” zegt ze enthousiast als ze bij me in mijn behandelkamer staat.  “Maar dan moet ik zeker stoppen met koffiedrinken, wat tandsteen komt toch door koffie?” vraagt ze.  “Tandsteen door koffie?  Voor de zekerheid vraag ik of ze bedoelt dat je tandverkleuring krijgt van koffie, want dat kan zeker het geval zijn. Maar dat is niet wat ze bedoelde. “Je krijgt toch tandsteen van koffie?”  

Deze vraag krijg ik vaker

Ik leg mijn cliënt uit dat tandsteen door koffie of thee of veel water te drinken, dat kan niet. “Tandsteen is niets anders dan verharde tandplaque” vertel ik mijn cliënt. “En als dat achterblijft op de tanden, even losgekoppeld van je intentie om het te verwijderen, dan wordt het onder invloed van speeksel hard. En dat noemen we tandsteen”. 

Mijn cliënt vraagt wat ze zelf kan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Goed poetsen, liefst elektrisch met een ronde borstel, dat weten de meeste wel. Maar tussen je tanden reinigen, dat is net zo belangrijk, want tussen je tanden ontstaat een tandvleesontsteking. Heb je tandsteen, dan kan dat een symptoom van tandvleesontsteking zijn.  “Kan dat in je familie zitten”? Vraagt ze.  Ik leg uit dat het kan zijn dat je een bepaald eiwit in je speeksel hebt waardoor de aanwezige tandplaque sneller tandsteen  wordt. Maar, in beginsel: geen tandplaque, geen tandsteen. Mijn cliënt luistert aandachtig naar mijn uitleg en knikt instemmend als ik haar vraag of ik het tot  nog toe duidelijk heb uitgelegd. 

Heel kort door de bocht

I know. En dit is wél hoe het werkt.  “Dus hoe komt het dan dat ik zó goed poets en nóg steeds tandsteen heb”, wil mijn cliënt weten.  “Helemaal tandsteenvrij, dat lukt bijna niemand, en dit gezegd hebbende, is het wel mogelijk om de hoeveelheid tandsteen tot een minimum te beperken. Er is in de winkel heel veel te koop,  van ragers tot stokers, softpicks in allerlei kleuren, soorten, merken en maten, maar hoe weet je nou wat voor jouw mond passend is? Dat kun je vaak zelf niet weten, daar ben ik voor “. Vertel ik mijn geïnteresseerde cliënt.

Mondzorgshop

Alle mondverzorgingsproducten die ik aanraad, waarvan de  relevantie wetenschappelijk is aangetoond, die gebruik ik tijdens mijn mondhygiëne- instructie en, om het je nog gemakkelijker te maken, deze producten kun je ook bij me kopen, in de praktijk of in de webshop” vertel ik haar.  Dit scheelt veel tijd, je hoeft niet meer stad en land af om aan stokers te komen of lang in de rij te staan en de kans dat je ze daadwerkelijk gaat gebruiken wordt daarmee groter.  Daarbij heb  je op deze manier producten die daadwerkelijk bij jouw mond passen waardoor je vele malen effectiever bent dan wanneer je zomaar wat koopt waarvan je denkt dat het goed is. En effectiever betekent in dit geval minder tandsteen. Mijn cliënt is, net als ik, een fervent koffiedrinker, en kan dit gelukkig blijven doen. Daar heeft ze nu ook meer tijd voor, nu ze al haar mondverzorgingsproducten bij mij kan kopen 😉 

Tandsteen door koffie? Meesters in mondzorg mondhygiënist

Denken versus weten

Mijn client beaamt dat er zoveel te koop is en dat ze eigenlijk niet goed weet wát ze nou het beste kan kopen. Ze heeft wel eens een rager gekregen van de tandarts maar die vond ze niet fijn en bleken ook niet zo goed te krijgen in winkels. “Ik ben zo lang op zoek geweest naar die rager, en ik vond ‘m niet eens fijn!” roept ze uit. Na de behandeling vraagt ze of ze wat stokers mee mag nemen en of er nog andere producten zijn die voor haar mond  goed zijn. “Wat fijn dat ik zo goed en makkelijk klaar ben” zegt ze terwijl ze haar jas aantrekt en aanstalten maakt om te vertrekken. ‘Tot de volgende keer!”

Herkenbaar?

Herken jij je in het verhaal van mijn cliënt? Vraag jij je ook geregeld af wat nou goed is voor jouw gebit? Moet je nou ragen, stoken of flossen? Moet je naspoelen met water of een mondspoeling? Hoe vaak moet je nou eigenlijk poetsen en waarmee? Ik voorzie je graag van een duidelijk antwoord en help je hier graag mee.

Kom lang in de praktijk voor een passend op jouw mond gericht advies, of neem een kijkje op mijn website http://www.frissegezondemond.nl om te zien welke mogelijkheden er zijn. 

Volg je me al op insta? @gabriellemeestersinmondzorg

of Facebook @Meestersinmondzorg

Geef een reactie