Tanden bleken

Witte tanden, wie wil ze niet?

Denk je er over om je tanden te bleken? Lees dan eerst dit.

Een stralende, mooie lacht met hagelwitte tanden, wie wil dat niet? De realiteit is voor velen vaak anders. We drinken thee, koffie, wijn, roken en eten gekruid en we worden ouder. Allemaal factoren die de kleur van onze tanden beïnvloeden.

Bleekstudio’s en salons lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Kennelijk is er vraag naar witte tanden.  Tanden bleken kan inderdaad een oplossing zijn. Het nadeel hiervan is dat het resultaat altijd tijdelijk is en daarnaast kan het bleekmateriaal op lange termijn, maar zeker ook op korte, schadelijk zijn voor je glazuur en tandvlees. Het lijkt zo simpel: beetje gel of gel met een lamp en bleken maar! Sommige studio’s beweren dat het niet schadelijk is, niet pijnlijk etc. maar is dat ook écht zo?

 

We weten het effect op lange termijn nog niet. Dus claimen dat een bleekbehandeling niet schadelijk is is in mijn optiek een gevaarlijke.

Bleken kan op een aantal manieren. Je kan bleken met een gel, vaak waterstofperoxide, een gel met lamp en je kan aan de slag met een thuisbleekset.

Met bleken, bleekt alleen je glazuur. De kleur van je tanden wordt bepaald door het laagje onder je glazuur, het tandbeen, ook wel dentine. Met bleken bereik je dit deel niet. Omdat je uitsluitende de buitenste laag van je tanden bleekt en de laag die bepaald wat je tandkleur is niet wordt beïnvloed, is het effect van bleken altijd tijdelijk.

Tanden bleken  is niet zonder gevaar. Je tanden kunnen er gevoeliger of zelfs pijnlijk van worden en niet iedereen komt in aanmerking voor bleken. Wanneer er te veel gel gebruikt wordt,  zeker in een bitje wat niet op maat gemaakt is, kan het tandvlees beschadigen, wat een pijnlijk, branderig gevoel geeft.  Dit zijn zaken om goed te bedenken voordat je aan bleken begint.

Als we ouder worden, worden onze tanden vaak donkerder. Dit komt omdat het 3e laagje van je tand, het tertiaire dentine, zich je leven lang blijft vormen. Deze laag wordt dus steeds dikker.  Je glazuur daarentegen slijt omdat het dagelijks gebruikt wordt, met als resultaat dat je tanden donkerder worden.

 

Bleken kan niet altijd. 

Als je vullingen, facings, kronen, teruggetrokken tandvlees (met zichtbaar worteloppervlak), of  dun glazuur hebt (tanderosie), dan is bleken geen goed idee. Je krijgt dan geen mooi resultaat. 

 

Oke, wat dan wel?  Hoe kom je dan aan die stralende lach? Ik heb een aantal tips voor je.

 

  1. Inkoppertje, maar wel een echt effectieve. Als je rookt: stoppen! 
  2. Drink je thee met melk. Canadees onderzoek heeft aangetoond dat als je melk in je thee doet, je tanden witter blijven.  In thee zitten tannines, en in melk caseïne.  Caseïne bindt tannines waardoor je tanden minder verkleuren. In dit onderzoek kwam naar voren dat wanneer je een scheutje melk in je thee doet, dit beter tegen verkleuring beschermt dan whitening tandpasta.
  3. Ga frequent naar de mondhygiënist. In mijn  praktijk , De Nieuwe Mondzorg, werken we met een speciaal poeder wat verkleuring nauwkeurig weghaalt. Behandeling is pijnloos en je tanden zullen ongeveer een tint of 2 soms 3 lichter zijn (afhankelijk van de verkleuring).    

Er zijn nog meer tips, maar die bewaar ik voor later 😉

Benieuwd naar onze pijnloze behandeling? Boek een afspraak via de website!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie