Slechte adem?

We hebben het allemaal wel eens. Bij het opstaan, na het eten van knoflook, sterk gekruid eten of na het drinken van koffie.  Maar wat doe je als vaak of bijna altijd last heb van een slechte adem? Wat als je omgeving je er op wijst? Gelukkig is het percentage mensen met slechte adem (ook wel halitose genoemd) laag; zo’n 8% van de Nederlandse bevolking heeft er last van (bron RTLnieuws juli 2018).

Een slechte adem is vervelend en zit voor velen in de taboesfeer. We durven het eigenlijk niet tegen iemand te zeggen. Mensen met een chronisch slechte adem zitten in een cirkel: je bent bang om zonder kauwgom de deur uit te gaan, wend je hoofd af je spreekt uit angst dan de omgeving je ruikt, en je hebt alles al geprobeerd. Denk aan mondspoelingen, pepermunt, vaak tandenpoetsen en peterselie maar niets lijkt echt te werken. Eigenlijk is het jammer dat we elkaar niet op een slechte adem durven te wijzen, want vaak is voor de meesten de oplossing heel simpel!

Er heerst veel misverstand over een slechte adem. Ook onder artsen. Ik heb nog altijd mensen in mijn praktijk die bij een (huis)arts geweest zijn met een slechte adem klacht en dan terugkomen met maagzuurremmers of een antibioticum. Zonde! Vaak helemaal niet nodig. Vroeger werd er nog wel eens gedacht dat dit probleem vanuit de maag zou komen door een maagklepje wat niet of niet goed zou werken. Maar dit is bijna nooit het geval. Veel vaker komt een slechte adem door een overmaat aan tandplaque en/of ontstoken tandvlees en is dus eigelijk een mond die meer verzorging nodig heeft.

Dus wat werkt dan wel bij slechte adem?

Als je weet wat de bron van je slechte ademklacht is, dan kan je je slechte adem concreet aanpakken. De mondhygiënist is de expert van het tandvlees en kan je vertellen wat de bron is van je klacht. Mondverzorging komt hoe dan ook aanbod want dit is heel vaak de oplossing om van een slechte adem af te komen en een effectief middel wat je zelf dagelijks kan uitvoeren om te zorgen dat je die slechte adem buiten de deur houdt. Goede mondverzorging bestaat uit dagelijks adequaat plaque verwijderen, want plaque is 9 van de 10x de boosdoener.

Plaque hecht zich op je tanden en kiezen maar ook op andere weefsels in je mond waaronder je tong. Als je de tong onder een microscoop legt dan zie je allemaal kleine haartjes, ook wel filamenten genoemd. Hierin kunnen plaquebacteriën heel makkelijk aanhechten. En dat doen ze dus ook! Het is daarom belangrijk dat je dagelijks 2x poetst en 1x tussen je tanden en kiezen plaque verwijderd met een middel dat voor jou het juiste is. En daarnaast dat je ook je tong meeneemt in je dagelijkse mondverzorgingsroutine. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een speciale tongschraper te gebruiken. Ook is het belangrijk om een tandvleesontsteking te laten behandelen door een goede mondhygiënist en om dagelijks voldoende water te drinken.

Meer weten?

Wil je weten hoe je die tongschraper gebruikt, of wil je er een kopen? Kijk dan in de shop op mijn site, je krijgt bij een bestelling altijd uitleg over het juiste gebruik zodat ook jij een frisse, gezonde mond kan hebben!

Geef een reactie