Nog nooit een gaatje gehad?

Al 38 jaar nog nooit een gaatje gehad...

Client T. stelde me laatst een interessante vraag. Ze was met een pijnklacht bij me langsgekomen nadat andere zorgverleners de oorzaak van haar pijnklacht niet kon vinden. Ze had last van af en toe een vaag, soms zeurend, gevoel in haar mond dat er ineens kon zijn en ook ineens weer weg kon zijn. “Het komt en het gaat”. Ze vertelde dat ze al 38 jaar is en nog nooit een gaatje heeft gehad, dus moest haar mond wel gezond zijn, stelde ze, maar waar komt dan dat vage gevoel in mijn mond vandaan? Op advies van een vriendin had ze een afspraak gemaakt bij mij. Een beetje teneinde raad want ja, als zoveel anderen het niet weten…. Wie dan wel? Ze vertelde dat ze wel eens last had van bloedend tandvlees, maar ja, “dat hoort er toch een beetje bij” vertelde ze.  “mijn ouders hadden dat ook heel vaak en mijn zussen ook”. Ze had het voor lief genomen. Ik vroeg haar wat ik voor haar kon betekenen, wat ze van mij verwachtte. “Jij bent eigenlijk mijn laatste hoop. Ik heb al heel veel gedaan om van die vage klachten af te komen, maar tot nu toe niet echt succesvol”. Toen ik haar vroeg wat ze zoal gedaan had somde ze op: “ ik ben bij de tandarts geweest ,bij de huisarts, ik heb op internet gezocht en ik heb om me heen gevraagd bij familie, vrienden en een collega”. Van een collega kreeg ik de tip om te spoelen met een antibacterieel spoelmiddel, dat werkte wel, maar nu zijn mijn tanden donkerder en dat was eigenlijk niet de bedoeling”. “Mijn vriendin vertelde dat ze bij jou was geweest en dat haar tanden écht heel schoon waren en dat ze ook van haar klachten af was en daarom heb ik een  afspraak bij jou gemaakt”.

Onderzoeken

Mijn cliënt gaat in mijn behandelstoel zitten en ik doe de stoel naar achter zodat ik een mondonderzoek kan doen om haar klacht in kaart te brengen. Al snel zie ik het en pak ik mijn handspiegel. Terwijl ik die aan haar geef vraag ik haar met me mee te kijken. Ik pak mijn instrument en leg haar uit wat het is en wat ik er mee kan. “ Ik heb hier een soort meetlatje, en met dat meetlatje kan ik zien of je tandvlees gezond is of niet. Als ik met dit meetlatje diep in je tandvlees kan, dan is je tandvlees ontstoken. We noemen dat verdiepte ontstoken pockets”. Leg ik uit terwijl mijn cliënt aandachtig meekijkt. “ iedereen heeft pockets. Wanneer deze 4 mm of dieper zijn dan spreken we van tandvleesontsteking en dat is bij jou ook het geval, met name bij je kiezen”.   Ik haal mijn instrument uit de mond van mijn cliënt en vraag of ik het duidelijk heb uitgelegd en of ze misschien nog vragen heeft. “Is hier nog iets aan te doen?  wil ze weten. “Jazeker, daar is zeker wat aan te doen. Ik kan dit goed behandelen, én dit vraagt óók inzet van jou”. “Het is belangrijk dat je de mondhygiënetips die ik je geef consequent en nauwkeurig opvolgt. Hoe beter jij dit opvolgt, hoe sneller en beter het resultaat. Doe je het een beetje zo-zo, of af en toe en gooi je er met de pet naar, dan is het resultaat daar ook naar”.  Zeg ik een beetje streng tegen mijn cliënt. Ik leg uit dat ik als mondhygiënist soms ook een beetje streng moet zijn omdat je dan een beter resultaat zult behalen en ook omdat ik  je gezondheid, en dus ook je mondgezondheid een serieuze aangelegenheid vind. “Ik ben met liefde streng”, zeg ik lachend. “Mijn mensen varen er goed bij en krijgen heel mooie resultaten. Er gaat niets boven een frisse, gezonde mond met een stralende lach. En dat is echt voor iedereen haalbaar, maar daar moet je wel iets voor doen”.

 

nog nooit gaatje gehad vrouw lachen mooie tanden

Heel vaak poetsen

Cliënt T. vraagt hoe het kan dat ze, ondanks dat ze soms wel 3 a 4 keer per dag poetst, toch tandvleesontsteking heeft. Ik leg haar uit dat een tandvleesontsteking tussen de tanden en kiezen ontstaat en dat het daarom heel belangrijk is om ook dagelijks deze tussenruimten te reinigen met een middel dat passend is bij jouw mond want geen enkele borstel komt goed tussen je tanden. “Hoe weet ik wat passend is? Er is in de winkel zoveel te koop. ….”. Dit is een goede vraag. Hoe weet je nou wat effectief is in jouw mond? Er is zoveel keuze in ragers, stokers, floss, mondspoelingen, tandpasta’s en ga zo maar door…. Dat je niet goed weet wat nou echt werkt en het beste is voor jouw mond, is helemaal niet gek. “Dat weet je niet als ze voor zo’n rek staat, daar ben ik voor“ antwoord ik .  “Bij de één zijn houten stokers passender, bij de ander juist ragers, en dat geldt ook voor tandpasta’s” leg ik verder uit.

Ik vraag mijn cliënt of ze haar tandvleesontsteking aan wil pakken en of ze tips en tricks wil krijgen om haar mond in no-time weer gezond te maken.  Dat wil ze en we maken een vervolgafspraak.  De volgende afspraak is al snel en cliënt  T. is gemotiveerd en enthousiast. Ze zegt me blij te zijn dat ze gekomen is en dat ze nooit had gedacht dat de oplossing zó simpel zou zijn. En dat vind ik één van de leukste dingen van mijn vak. Je positief verrassen met iets wat je niet zag aankomen en wat ontzettend effectief is, zodat je mond snel in topconditie is én blijft!

Herkenbaar?

Herken jij je in mijn cliënt? Sta jij ook geregeld voor een rek mondverzorgingsproducten en weet je niet wat je moet kopen, wat voor jou effectief werkt? Plan dan een afspraak bij me in en ik voorzie je van gedegen advies zodat je nooit meer iets koop wat niet of nauwelijks werkt maar écht effectief is. Daarnaast leg ik je ook uit wat de beste manier is om het te gebruiken, wat maakt dat het beste resultaat niet uit kan blijven: een frisse, gezonde mond met stralende lach! Een afspraak maken is simpel, klik hier, of bel voor een afspraak 06- 25102563

Volg je me al op social? Op Instagram kun je me hier vinden:  @gabriellemeestersinmondzorg en op Facebook: @MeestersinMondzorg

 

Geef een reactie