Normaal?

Cariës, bloedend tandvlees, tandsteen en tandvleesontsteking komt nu zo vaak voor dat we het gewoon zijn gaan vinden. Maar eigenlijk is dat het niet. Volgens de WHO heeft 60-90% van de schoolkinderen die in de stedelijke gebieden leven cariës. Het komt zo vaak voor dat we er niet meer van opkijken. We zijn het normaal gaan vinden, we laten het behandelen en dat was dat. In Nederland heb je het goed, dan kan je er voor kiezen of je een plaatselijke verdoving wil bij behandeling van die cariës. Maar wist je dat in Engeland cariës bij kinderen behandeld wordt onder algehele narcose? Die kunnen niet aangeven of ze wel of niet verdoofd willen worden, je gaat gewoon onder  zeil en that’s it.

Geen zin in mondproblemen?

Dan is adequate plaqueverwijdering onvermijdelijk. Mondhygiëne is oh zo belangrijk  en oh zo vaak het ondergeschoven kindje. Er is zoveel winst te behalen wanneer het mondhygiëne advies van de mondhygiënist wordt opgevolgd. Niet altijd het leukste om te doen, maar wel het beste, als je je eigen tanden wil behouden althans. 

Een omslag in gedrag is noodzakelijk als we dit goed willen aanpakken. En daar is wel wat werk voor nodig, want er zijn nog steeds te veel mensen in Nederland die niet weten dat er geen verwijzing nodig is voor een bezoek aan de mondhygiënist. De mondhygiënist behandeld bij uitstek tandvleesproblemen en kan je helpen om je mond gezond te krijgen, hebben en houden. Concreet betekent dit minder/geen cariës, minder/geen tandsteen, geen bloedend tandvlees, geen tandvleesontstekingen.

Effect op andere ziekten

Ernstige tandvleesontsteking werd vroeger gezien als een infectieziekte, inmiddels weten we dat het een ziekte is. Net als diabetes en reuma bijvoorbeeld. Je kan niet doodgaan aan tandvleesontsteking maar het heeft weldegelijk invloed op je algehele gezondheid. Als je bijvoorbeeld zwanger wil worden is het advies om eerst een eventuele tandvleesontsteking te genezen voordat je zwanger wordt, omdat die ontsteking voor negatieve gevolgen op een zwangerschap (en dus het ongeboren kind) kan zorgen.

Heb je nog andere ziekten? Dan heeft het hebben van tandvleesontsteking (die je heel vaak  niet voelt) óók effect op het beloop van die ziekte en andersom.

Hoe kan het dat het belang van het behandelen van andere ziekten wel belangrijk wordt geacht, maar dat tandvlees, ach ja,… dat wordt massaal gelaten voor wat het is.

Omdat je het niet voelt, tandvleesontsteking doet zelden pijn, is een van de grootste bottlenecks maar ook angst voor de mondhygiënist/ tandarts en de gedragsverandering die bij het oplossen van een mondprobleem komt kijken spelen denk ik parten. Immers:  zonder je eigen inzet los je het probleem niet op. En dat vraagt dagelijkse inzet. De mondhygiënist kan je daar uitstekend bij helpen, je moet die hulp alleen wel accepteren en er wat mee doen. 

Net als voor bijvoorbeeld afvallen geldt: dagelijkse gedragsverandering is de key naar gezondheid. Dat is in je mond niet anders!

Niet ziek zijn maar gezond zijn,  dat is normaal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie