Kokosolie tegen teruggetrokken tandvlees?

Laatst kreeg ik een vraag van een cliënt over oil pulling. Het leek me nuttig om hier een blog aan te wijden.  Oil pulling, of wel 15 minuten met kokosolie  in je mond zitten…. het zou ernorm helpend zijn bij teruggetrokken tandvlees. Zuren in de kokosolie zouden er voor zorgen dat  schadelijke bacteriën gedood worden. Maar is dat ook zo?

 

Wetenschappelijk onderzoek is er eigenlijk te weinig gedaan naar dit onderwerp, maar de onderzoeken die wel gedaan zijn tonen aan dat oil pulling geen significante meerwaarde heeft. De Amerikaanse Dental Association zegt dat  door gebrek aan wetenschappelijk bewijs oil pulling moet worden afgeraden omdat  het niets toevoegt aan de dagelijkse mondverzorging. 

 

En als je ‘t mij vraagt: bacteriën (lees: plaque) zijn alleen te verwijderen met een borstel en een rager of stoker.  Wil je je mond dus écht goed verzorgen dan is een bezoek aan de mondhygiënist geen overbodige luxe, poets je 2x per dag je tanden elektrisch met de juiste poetstmethode en reinig je dagelijks tussen je tanden met een middel dat voor jouw mond het juiste is.

Is je tandvlees eenmaal teruggetrokken dan geldt: weg is weg. Het kan zeker stabiel worden, maar terug komt het niet. Daarnaast zou ik persoonlijk niet dagelijks een kwartier of langer met vet in mijn mond gaan zitten maar mijn vis er in bakken. Maar dat is persoonlijk 😉

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie