Kan je tandsteen zelf verwijderen?

Om nooit te vergeten....

Het was 2008. Mijn tweede jaar van de opleiding mondzorgkunde. Mevrouw S. kwam de wachtruimte van de opleidingskliniek binnenlopen. Zuchtend en iets wat puffend want ze was de lichtste niet meer. Een echte Amsterdamse. Heerlijk recht voor zijn raap, zoals ik dat ook kan zijn. Ik haalde haar op uit de wachtruimte en nam haar mij naar mijn behandelstoel, liet haar plaatsnemen en begon met de behandeling. Die bestond- anders dan je misschien denkt- als eerste uit het afnemen van de gezondheidsvragenlijst en de tandheelkundige vragenlijst. Dat zijn vragen over hoe je poetst, of je iets tussen je tanden gebruikt en dat soort zaken.  We raakte aan de praat en tussen neus en lippen door liet ze me weten al een tijdje niet meer te zijn geweest, want tandsteen haalde ze zelf weg.

.Mijn mondhygiënistenoren waren gelijk gespitst

” Ja, je weet wel, met zo’n nagelgarnituurtje”. Zei ze met haar heerlijke Amsterdamse dialect. Had ze tweedehands op de kop getikt op de Dappermarkt. Ik weet nog dat ik haar alleen maar verbijsterd aan kon kijken en nog net kon vragen of ze dat alsjeblieft nooit meer wilde doen.

Wellicht extreem

Maar er zijn genoeg mensen die zelf proberen tandsteen te verwijderen omdat ze de mondhygiënist of assistent van de tandarts te duur vinden.  Misschien heb je dat zelf ook wel eens geprobeerd? Hoewel ik begrijp dat je dat zelf wel zou willen, ga ik het je toch afraden. Je denkt misschien dat het makkelijk is om tandsteen te verwijderen, dat het alleen gaat om een laagje op je tanden weg te krabben. Ook dat begrijp ik. En, toch ga ik je afraden om zelf tandsteen te verwijderen. Reden hiervoor is dat de instrumenten die ik als mondhygiënist gebruik zijn scherp. Je kan ze vergelijken met messen. Dat is belangrijk omdat we anders geen tandsteen weghalen maar tandsteen aan het gladmaken zijn. Bruneren met een mooi woord. Ik gebruik alleen de zijkanten van mijn instrumenten omdat dat de manier is om tandsteen effectief te verwijderen. De punt gebruik ik nooit. Wanneer je die wel zou gebruiken, is de kans dat je je glazuur beschadigd heel erg groot. En glazuurbeschadigingen betekent vaak een vulling. Oeps. Je mondholte is donker dus je ziet zelf niet goed wat je doet. En ook dat werkt onbedoelde beschadigingen in de hand. En dan nog het hygiënische aspect. Gebruikte instrumenten moeten worden gereinigd op speciale manier. Doorgaans heb je geen medische vaatwasser thuis staan en alle andere apparatuur die nodig is om alle bacteriën te verwijderen.

Beter is het dus om tandsteen door mij te laten verwijderen...

Zodat echt alleen je tandsteen verwijderd wordt, en geen glazuur. Zodat je die mooie, stralende lach hebt die je wil. 

Als je desondanks toch zelf aan de slag wil, heb ik iets leuks voor je. Download dan nu mijn gratis tips voor een gezonde mond (e-book) http://www.friwww.frissegezondemond.nl 

tandsteen zelf verwijderen ondertanden

Geef een reactie