Hoge bloeddruk?

 

Veel mensen vragen zich af

waarom ik vraag naar de algehele gezondheid en medicatiegebruik voorafgaand aan een behandeling.  Veelal wordt gedacht dat  je mond niks te maken heeft met de andere ziekten/aandoeningen en eventueel medicijngebruik. Niets is minder waar! 

Je hoofd, en dus je mond, hoort bij de rest van je lichaam en daarom zijn vragen over je gezondheid juist heel belangrijk voor mij als mondhygiënist. Sterker: de mondzorgverlener, dus ook de mondhygiënist is bij wet verplicht om hiervan op de hoogte te zijn! Het kan zijn dat bepaald medicijngebruik of een bepaalde aandoening niet samengaan met een mondhygiënische behandeling of dat er voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden en in enkele gevallen mag er helemaal niet behandeld worden. Het is daarom noodzakelijk om alles over de gezondheid te melden voor de behandeling bij de mondhygiënist.  Hoge bloeddruk is een van de vele aandoeningen die van invloed kunnen zijn op een mondhygiënische behandeling. 

Wist je dat gezond tandvlees c.q. een goede mondgezondheid invloed heeft op de bloeddruk?  Wanneer tandvleesontsteking is geconstateerd en iemand heeft een hoge bloeddruk waarvoor hij of zij behandeld wordt met medicijnen dan is een lifestyle change belangrijk én daarnaast ook behandeling van die tandvleesontsteking door de mondhygiënist. Deze twee behandelingen samen kunnen er voor zorgen dat de bloeddruk verlaagt en kan er mogelijk voor zorgen dat de behoefte aan meer medicatie wordt beperkt. 

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat als je bloeddruk hoger is dan 180 er geen mondhygiënische behandeling mag plaatsvinden omdat dit een te groot risico vormt. Zit je bij mij in de stoel en is je bloeddruk te hoog? Dan volg ik het protocol en stuur ik door naar de huisarts. Veiligheid en gezondheid gaat boven alles!

Interessant he!? Dus, zit je in mijn stoel en heb je een aandoening of gebruik je medicijnen? Vertel me dat dan vooral. Ik vraag het niet uit nieuwsgierigheid maar juist om eventuele risico’s uit te sluiten omdat ik jouw gezondheid en mijn vak zeer serieus neem.

Wil jij in 3 simpele stappen zelf bijdragen aan een gezonde mond? Download dan mijn gratis e-book.  Of kan je niet wachten en wil je kijken hoe ik jou kan helpen? Maak dan een afspraak door een bericht te sturen.

Geef een reactie