Hoe erg is bloedend tandvlees?

'Bloedend tandvlees heb ik al jaaaaaaaren. Dat hoort er bij' . Of toch niet?

Eigenlijk, als je er over nadenkt is het best gek dat mensen massaal bloedend tandvlees normaal vinden. Als je ergens anders bloed hebt, moet er gelijk een desinfectans en een pleister op. Nu plakt een pleister lastig in je mond, maar toch even voor het vergelijk….

Bloedend tandvlees in de media

Op nu.nl werd vandaag een artikel gepubliceerd over bloedend tandvlees. Een tandarts legt uit dat bloedend tandvlees helemaal niet zo onschuldig is. Als je tandvlees bloedt, is er een open verbinding naar de rest van je lichaam. Bacteriën die van nature al in de mondholte aanwezig zijn kunnen zo in de bloedbaan terechtkomen en ergens anders in je lichaam voor problemen zorgen. Aldus de tandarts op nu.nl  https://www.nu.nl/gezondheid/6129906/hoe-erg-is-bloedend-tandvlees.html

Bloedend tandvlees ontstaat door tandplaque. Dit is een geel/wit laagje wat je met het blote oog lastig ziet. Als je dit niet weghaalt of niet goed weghaalt, dan stapelt die plaquelaag zich op. Deze laag wordt hard en noemen we tandsteen. Het tandvlees onder het tandsteen is altijd ontstoken. Tandsteen is hard, dat krijg je zelf niet meer weg, en zit vol bacteriën, afvalstoffen van bacteriën en voedselresten. Hierdoor raakt je tandvlees ontstoken en dan sluit je tandvlees niet meer goed stevig om je tand of kies. Tandsteen is een eerste waarschuwing dat er iets niet goed gaat qua mondgezondheid.

De tweede waarschuwing is dat je last krijgt van bloedend tandvlees bij het poetsen of wanneer je tussen je tanden reinigt. Een tandvleesontsteking ontstaat altijd tussen je tanden en kiezen, dus dagelijks reinigen van deze ruimten met stokers en/of ragers is een must als je een gezonde mond wil. Ook slechte adem, terugtrekkend tandvlees, witte laag op je tong, verkleurde tanden en bloedend tandvlees kunnen een teken zijn van onderliggende problemen.

Wanneer je een leven lang een gezonde mond wil is het belangrijk frequent naar de mondhygiënist te gaan.  Je hebt geen verwijzing nodig van je tandarts en kan gewoon een afspraak plannen. In mijn praktijk gaat dat heel makkelijk, je kan online een afspraak maken via de website, of telefonisch. 

Ben of ken je iemand die last heeft van tandsteen, bloedend tandvlees, slechte adem, witte laag op de tong of terugtrekkend tandvlees? Maak dan snel een afspraak en voorkom blijvende schade!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie