Het belang van flossen voor een gezonde mond

29 Jun Door Frissegezondemond.nl

Een goede mondhygiëne is essentieel voor het behoud van een gezonde mond. Naast het regelmatig poetsen van je tanden, is flossen een belangrijke stap in je dagelijkse mondverzorgingsroutine. In dit artikel bespreken we het belang van flossen en hoe het bijdraagt aan een gezonde mond.

Waarom is flossen belangrijk?

Hoewel poetsen helpt om tandplak van de oppervlakken van je tanden te verwijderen, kan het moeilijk zijn om tussen je tanden en onder de tandvleesrand te komen. Tandplak kan zich ophopen op deze moeilijk bereikbare plaatsen en uiteindelijk leiden tot tandvleesaandoeningen en tandbederf. Flossen is een effectieve manier om tandplak en voedselresten te verwijderen die zich tussen je tanden ophopen.

Voordelen van flossen

Het regelmatig flossen van je tanden biedt verschillende voordelen voor je mondgezondheid:

 • Verwijdering van tandplak: Flossen helpt om tandplak te verwijderen op plaatsen waar je tandenborstel niet bij kan komen.
 • Voorkoming van tandvleesaandoeningen: Door tandplak te verwijderen, verklein je het risico op gingivitis en parodontitis, twee veelvoorkomende tandvleesaandoeningen.
 • Preventie van tandbederf: Flossen verwijdert voedselresten en bacteriën tussen je tanden, waardoor het risico op tandbederf wordt verminderd.
 • Gezond tandvlees: Flossen stimuleert de doorbloeding van het tandvlees en helpt bij het behouden van gezond tandvlees.
 • Frisse adem: Door tandplak en voedselresten te verwijderen, draagt flossen bij aan een frisse adem.

Hoe moet je flossen?

Het correct flossen van je tanden is belangrijk om de gewenste resultaten te bereiken. Hier zijn enkele stappen voor een effectieve flossroutine:

 1. Neem een stuk flosdraad van ongeveer 45 centimeter en wikkel de uiteinden om je middelvingers.
 2. Houd de flosdraad strak tussen je duimen en wijsvingers.
 3. Glijd voorzichtig met de flosdraad tussen je tanden, tot aan de tandvleesrand.
 4. Maak een C-vormige beweging met de flosdraad om de zijkant van één tand te volgen.
 5. Herhaal de vorige stap voor elke tand, waarbij je een schoon stukje flosdraad gebruikt.
 6. Vergeet niet om ook achterste kiezen en de ruimtes tussen je tanden en tandvlees te flossen.

Tips voor een effectieve flossroutine

Om het meeste uit je flossroutine te halen, zijn hier enkele handige tips:

 • Flos dagelijks: Flos bij voorkeur minstens één keer per dag om tandplak effectief te verwijderen.
 • Gebruik de juiste flossdraad: Kies een flossdraad die comfortabel is om te gebruiken en voldoet aan je persoonlijke behoeften, zoals gewaxte floss of flosdraad met een fijne draad.
 • Wees voorzichtig: Flos voorzichtig om je tandvlees niet te beschadigen. Forceer de floss niet tussen je tanden, maar werk rustig en geduldig.
 • Combineer met andere mondverzorgingsproducten: Naast flossen is het belangrijk om te poetsen met een fluoride-tandpasta en mondwater te gebruiken voor een optimale mondhygiëne.
 • Bezoek regelmatig de tandarts: Naast je dagelijkse flossroutine is het raadzaam om regelmatig naar de tandarts te gaan voor professionele reiniging en controle.

Conclusie

Flossen is een essentiële stap in je dagelijkse mondverzorgingsroutine. Het verwijdert tandplak op moeilijk bereikbare plaatsen en draagt bij aan een gezonde mond en tandvlees. Door regelmatig te flossen, verklein je het risico op tandvleesaandoeningen, tandbederf en geniet je van een frisse adem. Zorg ervoor dat je de juiste flosstechniek gebruikt en combineer flossen met andere mondverzorgingspraktijken voor een optimale mondgezondheid.