Floss? Beter van niet…..

Did you have your floss today?  Oke, deze kop is niet zo heel goed gekozen, want in Nederland zijn we meer van de ragers en stokers omdat de wetenschap heeft aangetoond dat dit effectiever is dan  flossdraad. Flossdraad kan zelfs schade aanrichten aan het tandvlees. Huh!!?  Wist je niet he 😉 !

Hoe dan? 

Liever geen flossdraad dus. Wat dan wel? Ragers of houten stokers. En hoe weet je dan wat je moet gebruiken? Dat hangt af van de grootte van de ruimte tussen je tanden/kiezen.  Bij de kiezen meestal een rager, bij de voortanden meestal een stoker. 

Het advies luidt: 2x per dag elektrisch poetsen, 1x per dag tussen je tanden/kiezen, het moment waarop je dat doet maakt niet uit, als je het maar doet. 

Als je het heel leuk vindt om eens te zien wat er nou voor rommel tussen je tanden achterblijft na het poetsen, adviseer ik mijn mensen (lees: mijn patiënten) wel eens om te ragen of stoken nadat ze hebben gepoetst. Das ook gelijk mijn tip aan jou als jij dit leest, je zal verbaasd staan 😉

Maar, ik heb toch mijn tanden gepoetst, dan zijn die ruimten toch ook schoon?!” Hoor ik je nu denken. “Hoe kan het dat er zoveel achterblijft?” Omdat geen enkele tandenborstel – zowel elektrisch, sonisch of handmatig-  tussen je tanden/kiezen komt, ook al wordt dat in reclames wel beweerd.  Je zal, als je je mond gezond wil hebben en niet uit je mond wil ruiken, ook dagelijks tussen je tanden moeten reinigen.

Goed flossen is moeilijk. Je tikt gemakkelijk door het contactpunt en dan gaat je tandvlees bloeden. Herkenbaar much? Op het moment dat je die tik opmerkt, heb je door je tandvlees gesneden. Goed gebruik van flossdraad is lastig (je kan het nooit zonder spiegel)  en het laat veel plaque en bacteriën zitten.  Zonde van je moeite toch? 


Dus, beter geen floss. Wel een rager of een (houten) stoker. Ook liever geen plastic stokers die kunnen je tandvlees makkelijk beschadigen. Gewoon een rager en/of een échte stoker (dus geen cocktailprikkers!) 

Duizelt het je?  Wil je meer weten of wil je dat ik eens met je meekijk? Stuur me gerust een bericht dan kijk ik vrijblijvend met je mee! 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie