Altijd tandsteen? Zit in de familie? Echt niet!

Ken je dat? Je doet zo je best om goed te poetsen. Zegt de mondhygiënist of tandarts weer dat je wéér tandsteen hebt. Hoe dan??! Je doet zó je best!  

Van mijn mensen hoor ik heel vaak ‘het zit in de familie’ of ‘mijn vader/moeder/opa/oma had ook altijd tandsteen, dus ik kan er niets aan doen’.. Maar is dat ook écht zo? En dan bedoel ik niet dat je familieleden geen tandsteen hadden, dat neem ik zo van je aan. Ik bedoel, kan je er écht niets aan doen? of misschien toch wel? 

 

Iedereen wordt geboren met een gezonde mond. Niemand krijgt tandsteen omdat  je moeder of je vader het ook hadden.  Hoe dan wel?  Door tandplaque. Hoe meer tandplaque, hoe meer tandsteen. 

Ooit gehoord dat het in je speeksel zit? nope. Tandsteen is niets anders dan verharde tandplaque.  Plaque is zacht, dat vormt zich elke dag en haal je weg door te poetsen en tussen je tanden te reinigen, dagelijks. Tandsteen in je speeksel dat kan niet, wat wel kan is dat je een bepaald enzym hebt wat er voor zorgt dat het al aanwezige tandplaque sneller hard wordt, dus sneller tot tandsteen vormt. Maar… geen plaque, geen tandsteen. Met andere woorden: hoe beter je plaque verwijdert, hoe minder tandsteen. Helemaal tandsteen vrij dat is eigenlijk niet mogelijk, maar het tot een minimum beperken zeker wel.

 

Zelf in de hand

Een bijkomend voordeel van goed plaque verwijderen is dat je daarmee ook de kans op tandvleesontsteking, slechte adem, verkleuringen en gaatjes verkleint! Hoe fijn is dat! 

Meer weten? weten wat jij kan doen om je mond gezond te krijgen en houden? kom langs! stuur me gerust een berichtje, dan kijken we samen wat voor jou werkt!  

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie